Alejo Carpentier - Földi királyság

on .

Balogh Sándor és a LATIMO támogatásával a GloboBook a közeljövőben megjelenteti Alejo Carpentier, kubai regényíró Földi királyság c. regényét.

A LATIMO kiadói programja keretében 2014 végén javasolta Gulyás András és Dés Mihály a könyv kiadását, a mágikus realizmus alapdokumentumának  tekintett előszavával és a Nobel-díjas Mario Vargas Llosa ajánlásával: “ Az egyik legjobb regény, amelyet a XX. században spanyol nyelven írtak”.

A Birodalom hóhérainak nyomában

on .

A LATIMO támogatásával, 2014-ben, a magyar holokauszt 70. évfordulójára megjelent Ernesto Frers: „A Birodalom hóhérainak nyomában” c. könyve, amely az oknyomozó spanyol történész-újságíró 2009-ig végzett kutatásainak összefoglalása.

A könyv három részben tárgyalja a holokauszttal kapcsolatos történéseket.

Új élet

on .

Dobos Erzsébet: Megmenekültek. Dokumentumok és visszaemlékezések a spanyol embermentésről Budapesten, a holokauszt idején

Budapest, 2010, a szerző kiadása

Újabb különleges darabbal gazdagodott a memoár irodalom, ezúttal egy olyan témában, melyről eddig kevés szó esett: a Budapesten akkreditált követségek közül kiemelkedő szerepet betöltött Spanyol Követség tevékenységét bemutató dokumentumgyűjtemény.

A könyv bevezető része, a vonatkozó dokumentumok ismertetésével rövid történeti áttekintést ad a német megszállást közvetlenül megelőző, majd a német megszállástól a Szálasi- puccsig tartó időszakról és az azt követő nyilas uralomról. Ezután kevésbé ismert diplomáciai jegyzékek és levelek idézése következik melyekben a budapesti diplomáciai képviseletek egyre erélyesebben tiltakoztak a zsidókat érintő megszorítások, törvények és intézkedések ellen és melyek eredményeként jött létre az ún. nemzetközi gettó, azaz a különböző külképviseletek oltalma alatt álló házak, ahol a védlevéllel rendelkezőknek több-kevesebb védettségben volt részük.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport