Megemlékezés Dés Mihályról

on .

A Latin-Amerikai Magyar Egyesület – LATIMO - 2017. december 14-i közgyűlésén megemlékezett elhunyt tagtársunkról.
Gulyás András nagykövet a barát és a fordító kolléga emlékeit idézte fel.

Az 1950-ben Budapesten született Dés Mihály a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-spanyol szakán diplomázott. Az Európa és Gondolat kiadónál, a Nagyvilág folyóiratnál dolgozott szabadfoglalkozásúként. Julio Cortázar, Alejo Carpentier, és más kortárs kubai és latin-amerikai írók munkáit fordította magyarra. 1987-ben főszerepet játszott Bacsó Péter által rendezett Banánhéjkeringő című filmben.
Miután spanyol feleségével Barcelonába költözött, 1989 és 1992 között a Quimera irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. 1990 és 1993 között az El Observador napilapnak az irodalmi mellékletének szerkesztését irányította. 1994-ben megalapította a Lateralt, amely több mint egy évtizeden át a spanyol és latin-amerikai irodalom egyik meghatározó folyóirata volt. Tanított a Barcelonai Központi Egyetemen is.

Dés 1

A LATIMO főtitkára a Károlyi Mihály gimnázium magyar-spanyol- tannyelvű vendégelőadója volt

on .

Készítette: TT
Immár hagyomány, hogy a magyar főváros vezető magyar-spanyol- tannyelvű középiskolája, a Károlyi Mihály gimnázium, évi rendszerességgel megrendezi az iskola latin-amerikai napját. A nap „díszvendége” rendre más és más latin-amerikai ország, az idén Chile volt.
A gimnázium vezetése minden évben igyekszik a napot színesebbé tenni olyan előadók meghívásával, akik jól ismerik az adott országot. Így az idén Tóth Tamást, a LATIMO főtitkárát hívták meg, aki 1997 novembere és 2001 decembere között Magyarország nagyköveteként négy évet töltött a dél-amerikai országban.

TT névjegy3

Kuba budapesti nagykövetsége közleménye Fidel Castro halála alkalmából

on .

Julio César Cancio, Kuba budapesti nagykövete azzal a kéréssel juttatta el a LATIMO-hoz a diplomáciai képviselet közleményét Fidel Castro halála alkalmából, hogy egyesületünk azt honlapján jelentesse meg.
Ezennel helyt adunk a diplomata kérésének, íme:

„Abban az ünnepélyes pillanatban, amikor Fidel Castro Ruz hamvai a nép szeretete által övezve győzedelmesen térnek vissza Santiago de Cubába ugyanazon az útvonalon, amelyen 1959 januárjában az úgynevezett Győztes Karaván haladt, eszünkbe jut, hogy apostolunk és kubai nemzeti hősünk, José Martí, azt tanította nekünk, hogy a világ két részre oszlik: azokra, akik szeretnek és alkotnak, illetve azokra, akik gyűlölnek és rombolnak. A szeretet és az alkotók közössége, az emberek túlnyomó többsége ma zokog és nyíltan fejezi ki részvétét Fidel Castro fizikai eltávozása miatt, aki tagadhatatlanul a szeretet vezetője és egy olyan jobb világ létrehozója volt, ahol az ember embernek testvére.

Míg mások, a csakis saját személyes érdeküket követő gyűlölködők csekély kisebbsége erszényükbe dugott kézzel csak annyit kérdeznek: mennyid van, hogy értékelhesselek, mennyit érsz, hogy tudjam, köszöntselek-e. Ezek az emberek birodalmi információs forrásokból származó brutális és hamis támadásokkal próbálják meg beárnyékolni Fidelt és eltéríteni a felé áramló szeretethullámot, s ezzel nemcsak Fidelt, a kubai illetve a latin-amerikai és karibi népeket sértik, hanem azt a többmillió embert, akik minden kontinensről azt kiáltják „Hasta Siempre, Comandante!”

A Kubai Nagykövetség megragadja az alkamat, hogy megköszönje a részvétnyilvánító üzeneteket és azt az erkölcsi támogatást, amelyet magyar szervezetektől, értelmiségiektől és a magyar néptől kapott.

Budapest, 2016. december 1.

Akikre büszkék vagyunk: dr. Kosárka József

on .

Készítette: Tóth Tamás

A LATIMO létszámában nem tartozik a nagy szervezetek közé, azonban tagjai között sok olyan található, akik ismertségé, sőt elismertsége túllép határainkon.

Egyikőjük Kosárka József, aki korábbi diplomáciai nagyköveti rangját a „bor nagykövete” megtisztelő címmel is gazdagította. Tagtársunk mintegy két évtizede publikál borral kapcsolatos írásokat úgy a magyar, mint a külföldi sajtóban, beleértve ebbe természetesen a latin-amerikai szaklapokat is. Tagja a borra és szeszesitalokra specializálódott szakírók nemzetközi szövetségének. Szakmabeliek és amatőrök számára rendszeresen tart előadásokat, borkostolókat szervez, és rendszeresen zsűriző borbíróként elismert nemzetközi tekintélyt vívott ki magának.

Tagtársunk olyan rangos nemzetközi borszemléken bírálta el a finom nedűket mint például a Citadelles du Vin, a Vinitaly, a Berlin Wine Trophy, az Asia, az AWC Wien, a VinAgora, a Catad'Or Santiago, vagy a Finger Lakes IWC – hogy csak néhányat említsünk. És persze megbecsült tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Magyar Sommelier Szövetségnek, a Borszakírók Társaságának társelnöke, egyben a tokaji aszú nagykövete is.

Jozsef Kosarka vino hungria

A LATIMO megfigyelő volt a Stockholmban tartott Kuba konferencián

on .

Készítette: Tóth Tamás

Kuba kérdése, a kubai-amerikai kapcsolatok javulása, a Kuba és az EU közötti változó együttműködés mind olyan ügyek, amelyek a latin-amerikai fejlemények iránt érdeklődők figyelemét egyre erőteljesebben irányítják a szigetország, az ott zajló változások felé. Mindez szerepet játszott abban, hogy Julio Cancio Ferrer, Kuba budapesti nagykövetének kezdeményezését elfogadva a LATIMO főtitkára – a szervezet nevében megfigyelőként - részt vett azon, a Stockholmban megrendezett európai eseményen, amely egyben a Svéd-Kubai Társaság fennállásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékezett.

1

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport