Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

A perui konyha hódító útja

on .

A perui konyha feltartóztathatatlan hódító útján most elérte Portugáliát: Lisszabon Bario Alto negyedében megnyílt a A Cevicheria nevű étterem, amely a már otthon bevált és időközben világhírűvé vált perui ízeket kínálja a portugáloknak.
Kiko Martins, aki portugál és brazil ősöket tudhat a családfájában, miután kiadta a ,,Comer o Mundo” nevű máris sikeres gasztronómiai könyvét, most a saját éttermében látott neki az ízek keverésének. Könyvében 50 ország kulináriumát tárja az olvasók elé, ő mindegyiket végiglátogatta és végigette – lehet irigyelni, mondja.


S miért pont Peru: szerinte a Latin-Amerika-i konyha központja ma Peru a maga sokszínűségével, eleganciájával és a chevice nagy múltú hagyományaival. S persze nem utolsó sorban azért, mert világhírt szerzett magának a quinoa – az inkák ősi gabonája. Tavaly pedig a két sztárgasztronóm, Virgilio Martínez és Gastón Acurio megkapta az első és a második helyet a Latin-Amerika-i országok éttermeinek neves versenyében. Ezzel egy ötven éttermes listának az élén két perui étterem áll – ez azért sokat mond egy ország táplálkozási kulturájáról – mondja Martins.
Peru konyhája divatba jött – mondja büszkén a dél-amerikai ország nagykövete is, aki lisszaboni tartózkodása alatt szemtanúja lehetett ennek az,,üstökös szerű felemelkedésnek” – mondja. A titka eddig minden bizonnyal az, hogy a sokféle gasztronómiai hagyományokkal rendelkező Peru ízeit úgy sikerült összetársítani a helyi portugál szokásokkal, hogy az megérintette a portugál látogatókat.
Az étterem persze nem az első ,,perui fecske” volt Portugáliában: 2011-ben Gabriela Ruiz, egy perui hölgy, aki Portugáliába ment férjhez, elkezdett főzni különböző portugál éttermekben, és terjeszteni kezdte a perui ízeket. Végül 2012-ben nyitott egy kis éttermet Qosqo néven. Először izgultam, hogyan fogadják a portugálok az új ételeket s persze arra is ügyeltem, hogy ne csapjak be senkit. Ami perui, annak peruinak kell lennie, és éppen azért sok mindent Spanyolországból kell behoznia, mert Portugáliában nem kapható. Ott más a helyzet, ott százezernél is több perui él, míg Portugáliában alig pár száz. De a siker azt sugallja, hogy a lisszaboni étterme mellett hamarosan egy újat is nyithat, Oportóban, az ország északi részén.S ezzel még nincs vége a perui hódításnak: Wine & Pisco néven nemrég nyílt egy italokra, vagyis a jó minőségű alkoholra szakosodott üzlet. Koktélokat kínál e két italra alapozva. A tulajdonos Marco Leyva Peruból, aki eszküszik arra, hogy ez a házasítás remekül sikerül. – ,,A portugál hatás a perui konyhában minimális, de a két ország mégis több ponton hasonlít egymásra, vannak közös pontok a táplálkozási szokásokat illetően” – mondja. Ez pedig jó alapot jelent a jövőre nézve. Most már csak az kell, hogy az Andok ízei végleg meghódítsák a portugálokat – nem reménytelen, mondja.

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport