Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Miként változott az USA migrációs politikája a kubai bevándorlókkal szemben?

on .

balsero

írta:hm

Barack Obama államfő gyökeresen megváltoztatta az USA Kubával szemben érvényben lévő bevándorlási politikáját. A korábbi gyakorlat szerint az Egyesült Államok partjait elérő és szárazföldre lépő kubai bevándorlók egy év múltan letelepedési engedélyt kaptak az USA-ban, addig a tengeren elfogott disszidenseket visszaküldték a karibi szigetországba.

Az új szabályozás szerint az Egyesült Államok kormánya eltörölte az USA-ban kubai menekülteket kedvező elbírálásban részesítő, valamint a kubai orvosok befogadását lehetővé bevándorlási törvényeket. A rendelkezés követően, a korábban politikai üldözöttként kezelt kubaiakra immár ugyan olyan bevándorlási törvények vonatkoznak, mint más nemzetek állampolgáraira.

Mostantól szintén lehetőség nyílik a határátkelőknél, kikötőkben elfogott kubaiak kitoloncolására, amely eljárást az USA idegenrendészeti szervei bevett gyakorlatként alkalmaztak más külföldi állampolgárokkal szemben.

Egyes washingtoni források szerint, a kubai politikai menekültek továbbra is folyamodhatnak menedékjogért, mivel Havanna továbbra sem vállal garanciát arra, hogy a szigetországba visszatoloncolt menekültek nem részesülnek majd hátrányos elbánásban.

Tény, hogy a hazájában bizonyítottan üldözött bevándorló valóban folyamodhat letelepedési engedélyért az USA-ban, azonban a szakértők szerint az ilyen kérelmek döntő többségét elutasítják az észak-amerikai bevándorlási hatóságok.

Ami nem változik, az a családok újraegyesítéséről rendelkező törvény, amely továbbra is lehetővé teszi, hogy az USA-ban letelepedett kubaiak hozzátartozói is folyamodhassanak zöldkártyáért.

Az Infobae hírportálnak nyilatkozó Wilfredo Allen bevándorlási sztárügyvéd szerint, az USA-ba vízummal érkező kubaiak változatlanul egy évet és egy napot maradhatnak az Egyesült Államokban, amely időszak alatt folyamodhatnak letelepedési engedélyért.

Faramuci módon, az intézkedés a Kuba és az USA közötti enyhülési folyamat legújabb állomása, amely azonban igen hátrányosan érinti a kubai kivándorlókat. A Washington és Havanna közötti diplomáciai kapcsolatok 2014-es újrafelvétele óta egyébként jelentősen megnőtt az USA-ba érkező kubaiak száma. Míg 2014-ben több mint 24-, addig 2015-ben már 43 ezren távoztak a szocialista szigetországból.

A „nedves láb, száraz láb” politikát még 1995-ben fogadta el a Clinton-kormányzat, megváltoztatva azt az 1966-os törvényt, amely néhány kizáró októl eltekintve, szinte feltétel nélkül adott állampolgárságot az USA-ban legalább két évig tartózkodó kubaiaknak. 

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport