Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Kéz mosott kezet a Chapecoensét szállító LaMiánal

on .

lamia4

Írta: hm

A bolíviai belügyminisztérium indítványozta, hogy a Chapecoense tragédiája nyomán, a LaMia légitársaság ellen indult vizsgálat során az ügyészség a járatra biztosítást kötő befektetőt is hallgassa meg. A 25 millió dolláros biztosítást ugyanis a gép egyik pilótája és egyben a cég társtulajdonosa megfelelő anyagi fedezet hiányában kötötte.

A belügyminisztérium szerint számos egyéb rendellenesség mellett az ia gyanús, hogy a járatra kötött 25 millió dolláros biztosítás 175 milliós fedezetét a cég pilótája Miguel Angel Quiroga Murakami állta, akinek nem hogy ekkora vagyon, de még saját ingatlanja sem volt.

A Chapecoense november 28-i balesetét követő vizsgálat során kiderült, hogy a számos más futballklubot is utaztató cég tulajdonosa annak két pilótája, a fent említett Quiroga és egy, az azóta előzetes letartóztatásba került ezredes, Gustavo Vargas Gamboa volt. Gamboa ezredesként szerelt le a bolíviai légierőtől, ahol az elnöki gép pilótájaként, majd pedig belügyminisztérium repülőtéri biztonsági igazgatójaként szolgált.

A légitársaság igazgatójaként Gamboa egyébként a tragédia előtt hét esetben minimális biztonsági üzemanyag tartalék nélkül indította útnak a medellíni járatot, a nyolcadik alkalommal torkollott tragédiába a hanyagság.

Amint arra a nyomozás fényt derített, Gamboa légitársasága számára saját fia, az egykor a légügyi hivatal igazgatói posztját betöltő és az időközben szintén őrizetbe vett Gustavo Vargas Villegas állította ki.

lamia5

A LaMia vezetőibe vetett bizalmat az sem növeli, hogy a bolíviai légiközlekedési igazgatóság (AASANA) egyik tisztviselője, aki bejelentette, hogy már a Chapecoensét szállító gép felszállása előtt jelentett rendellenességeket a LaMia igazgatóságának. Claudia Castro erősítette meg azt a hírt is, hogy a november 28-i járat volt a nyolcadik alkalom, hogy a LaMia Avro 85-öse szinte porzó tankkal érkezett Kolumbiába.

Castro egyébként azt is elmondta, hogy a tragédia nyomán a cég vezetősége megfenyegette illetve arra kényszerítette, hogy hamisítsa meg a gép kifogásolható állapotát bizonyító korábbi jegyzőkönyveit.   Castro azóta Brazíliába menekült tartva a tragédiát követő politikai és jogi hercehurcáktól, valamint a LaMia holdudvarának bosszújától.

Az ügyészek eközben megerősítették, hogy Bolívia, Brazília és Kolumbia továbbra is egyesült erővel dolgoznak a baleset körülményeinek felderítésén. A letartóztatott személyek ellen gondatlanságból elkövetett emberölés és még számos egyéb vádpontban indulhat eljárás.

A Lamia bolíviai légitársaság Avro RJ típusú gépe 77 emberrel a fedélzetén zuhant le november 28-án. A szerencsétlenséget hatan élték túl. A gépen utazott a Copa Sudamericana medellíni döntőjére a brazil Chapecoense futballcsapat is.

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport