Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének részéve nyilvánította a mexikói charrería lovas marhatenyésztés hagyományát

on .

Charrería3

Írta: SRE-CULTURA-INA/hm.

A Mexikói Külügyminisztérium, a Mexikói Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) és a mexikói charro/rodeó szövetségek sokéves fáradozásai végre révbe értek, amikor 2016 december 1-én az UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének részének nyilvánította a mexikói charrería lovas marhatenyésztés hagyományát.

A minisztériumok, valamint a lovas marhatenyésztőket tömörítő Nemzeti Charro Szövetség még 2011-ben terjesztette az UNESCO elé a páratlan értéket képviselő mexikói lovas marhatenyésztés kultúra-promóciójának tervét, amely legalább olyan nagy hagyományoknak örvend, mint hazánkban a hortobágyi csikós intézménye.

Egy öt éves értékelési folyamatot követően a “Charrería, Mexikó lovas hagyománya” az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének része lett, amellyel Mexikó immár nyolc olyan máig élő, az UENSCO által is védett kulturális hagyománnyal is büszkélkedhet.

Charrería4

Az UNESCO döntését hosszú helyszíni kutatás előzte meg, amely a charreríát „a kultúrák találkozásánál gyökerező kulturális kifejezések sokféleségének világos példájaként” írta le. A mexikói lovas marhapásztorkodás hagyományai a XVI. századig eredeztethetőek, amikor az Újvilágba Európából behurcolt marhák tartása a mexikói vidék egyik fő gazdasági húzóágazatává avanzsált. A lovas marhatenyésztésre ma egész kultúrkör épül, amelyben épp úgy fontos szerepet kap a képzőművészet, mint a gasztronómia, a zene vagy a lovas tudományok.

Charrería1 1

Jelenleg a charreríát Mexikóban közel évi 2,000 eseményen gyakorolják, ahol hozzávetőlegesen 1,000 létező Charro szövetség is részt vesz. Nem kevésbé fontos megjegyezni, hogy gyakorlása elterjedt az Egyesült Államokban is, ahol 184 lótenyésztő közösség található összesen 13 államban, név szerint: Arizona, Kalifornia, Colorado, Idaho, Illinois, Kansas, Nebraska, Nevada, Új-Mexikó, Oklahoma, Oregon, Texas és Washington államokban.

A charrería bejegyzése lehetővé teszi az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségek Megmentéséről szóló Egyezményében foglalt célkitűzések szélesebb körű terjesztését, valamint azon értékek egyesítését, melyek általánosságban előmozdítják a charreríát a szellemi kulturális örökségek között, és biztosítják azok átadását a fiatalabb generációk részére, míg lehetővé teszik azon új területek létrehozását, ahol a charreríát csoportosan vagy egyénileg lehet gyakorolni.

Charrería2

Ily módon Mexikó immáron nyolc bejegyzett szellemi kulturális örökséggel rendelkezik, amiért a mexikói kormány felvállalja felelősségét a mexikói kulturális identitást alkotó hagyományok megmentésére, megtartására és újraértékelésére.

Mint vezető ország az UNESCO Világörökségeinek Listájában bejegyzett hagyományok és nevezetességek tekintetében Mexikó továbbra is támogatni fogja a különböző világörökségként bejegyzett kulturális hagyományok és nevezetességek nemzetközi védelmi rendszerének megerősítését, átadását a jövő generációinak megfelelő megőrzési feltételek mellett és szélesebb körű terjesztését a mexikói értékek és identitás jobb megértésének, valamint egy kultúrák közötti párbeszéd támogatását a béke és a fejlődés elérésének érdekében.

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport