Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Cseh oktató-repülőgépeket kapott a bolíviai légierő

on .

zlin1

Írta: HM.

Megérkezetett Bolíviába a dél-amerikai ország légiereje számára gyártott kilenc Zlin-242L típusú cseh oktató-repülőgép első két szériapéldánya. A Zlín 42, 43 és 142-es típusok nyomán hazánkban is jól ismert Moravan repülőgépgyár még 2016 elején állapodott meg hárommillió dolláros üzletről a bolíviai védelmi minisztériummal.

Kisebb légi parádé keretében vette át az első két Zlin-242L típusú, Huayana névre keresztelt kétüléses kiképző-repülőgépét a bolíviai légierő. A gépek átadásán jelen volt Evo Morales bolíviai államfő, valamint a dél-amerikai ország légierejének vezérkara is.

Az Otrokovicében működő Moravan repülőgépgyár még 2016 májusában kapott megrendelést a kilenc kiképzőgép gyártására, amely széria utolsó példányának átadását 2017 januárjára vállalta a cég.

A Zlín-242L a hatvanas évek végén sorozatgyártásra kerülő, a keleti blokk sportrepülői által is jól ismert Zlin-42-es alaptípus egy jócskán továbbfejlesztett változata. A Textron Lycoming 200 lóerős motorjával szerelt és korszerű műszerekkel ellátott Z-242-es alacsony beszerzési és üzemeltetési költségei miatt számos fejlődő országbeli megrendelő számára jelenthet vonzó alternatívát. A Moravan megújult Zlínjei ma több nemzet légierejében is teljesítenek szolgálatot, a típust repüli többek között a horvát, a szlovén, a perui légierő, valamint a mexikói haditengerészet is.  

zlin2

A bolíviai védelmi miniszter, Reymi Ferreira elmondta, hogy költséghatékonysága és sokoldalúsága miatt esett a választás a kétüléses Huaynára. Ferreira azt is hozzátette, hogy Bolívia jelenlegi védelmi stratégiája nem indokolja nagyobb volumenű repülőgép-beruházás bonyolítását, azonban a pilóták kiképzési szintjének fenntartására, illetve a földi kiszolgáló személyzet technikai ismereteinek továbbfejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a dél-amerikai ország légiereje.

A bolíviai légierő repülőgép állománya egyébként meglehetősen vegyes képet mutat. Az 1970-es években rendszeresített, valódi oldtimernek számító T-33-asok, a kábítószer-kereskedelem elleni harcot is segítő svájci PC-7-es Pilatusok, valamint a kínai-pakisztáni közös fejlesztésű K-8-as Karakorum kiképzőgépek mellett számos helikoptertípus, illetve a jövőben immár a cseh Zlínek is megtalálhatóak. 

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport