Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Nicaraguai választások: nincs meglepetés

on .

Készítette: Tóth Tamás

A nicaraguai elnökválasztás ismét, már negyedszer is a hivatalban levő elnök, Daniel Ortega sikerét hozta, aki – az előzetes összesítések szerint – a leadott szavazatok 71,3%-val marad helyén. A változatlanságban az egyetlen újdonság talán az, hogy felesége, Rosario Murillo, a jövőben már a hivatali teendőkben is hivatalosan a férje mellett áll, hiszen a jövőben ellátja az elnökhelyettesi teendőket is.

nicaragua zászló

Míg Daniel Ortega az FSLN, azaz a Frente Sandinista de Liberación Nacional egyetlen jelöltje volt a 2016-os politikai viadalban - hasonlóan az 1984-es, 1990-es, 1996-os, 2001-es, 2006-os, 2011-es választásokon – felesége, Rosario Murillo, ezúttal formalizálta azt a hatalmat, amelyet eddig is - egyes pletykák szerint legalább elnöki férjével azonos mértékben - élvezett.

A második helyen Maximino Rodríguez, az ellenzéki Alkotmányos Liberális Párt jelöltje, az egykori gerillavezér végzett, a leadott szavazatok 14,2%-val.

A hivatalos számok szerint választásokon a részvétel messze meghaladta a várakozásokat: míg az ellenzék mindössze 30%-ra számított, a közzétett adatok szerint a választópolgárok 65,3%-a járult az urnákhoz. Összesen mintegy 4,3 nicaraguai állampolgárnak volt joga ahhoz, hogy a vasárnapi (november 6-i) általános választásokon megválassza az elnököt, az alelnököt, a Nemzetgyűlés 90, illetve a Közép-Amerikai Parlamentbe delegált 20 képviselőt.

Az ellenzék vezető ereje, a FAD (Frente Amplio Democrático) vezetői egyébként bojkottálták a részvételt a választáson, amelyet nem ismernek el, mivel véleményük szerint az egész nem volt más, mint „választási és alkotmányos csalás”. Közleményük szerint „Daniel Ortega diktatórikus, tekintélyelvű, egypárti rezsimet kényszerített ránk, amely egyre inkább korlátozza a polgárok jogait és az egymást követő választásokon addig csalt, amíg előidézte a választási rendszer, a politikai pártok és a demokratikus intézményrendszer teljes összeomlását”.

A választásokon nemzetközi résztvevők nem vettek részt, miután a 71 éves Ortega – azt követően, hogy úgy az Amerikai Államok Szervezete, mint az Európai Unió erőteljesen megkérdőjelezte a nicaraguai rendszer demokratikus voltát – június 4-én kijelentette: Nicaraguában véget ért a külföldi megfigyelések kora.

ortega y murillo

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport