Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

Polinéziai DNS-re bukkantak brazil őslakosok csontjaiban a kutatók

on .

Készítette: Hardy Márton

Forrás: http://www.adriaticmaps.com/prints/Orbigny_08a.jpg

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kitűnő hajósok hírében álló polinéz őslakosok a Csendes-óceánt átszelve, már jóval az európaiak előtt eljutottak Amerikába. Sergio Pena brazil genetikus kutatásai során polinéz DNS-t mutatott ki egyes brazil őslakos törzsek csontjaiban.

A Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem kutatócsoportja Sergio Pena vezetésével a délkelet-brazíliai Botocudo törzs DNS-ét elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a népcsoport kétség kívül kapcsolatban állt különböző polinéziai etnikumokkal.

Tizennégy botocudo koponya vizsgálata során,Pena csapata minden kétséget kizáróan a polinéz törzsekre jellemző DNS-mintákat talált.  Az egyik lehetséges magyarázat szerint a vadászó-gyűjtögető, nomád botocudók ősei 15-20 000 évvel ezelőtt keveredhettek a csendes-óceáni törzsekkel.

Több elmélet is létezik arra, hogy vajon miként és mikor népesítette be a homo sapiens Amerikát. Egy korábban széles körben elfogadott nézet szerint az első emberek körülbelül 13 500 évvel ez előtt érkezhettek a kontinensre a Bering-szoros keresztül.

A jelenlegi felfedezéshez hasonló eredmények azonban azt sugallják, hogy Amerikában két fázisban jelenhettünk meg, azaz egy korábbi polinéziai hullámot, egy későbbi ázsiai erezetű bevándorlás követett.  

A képet tovább bonyolítja, hogy míg Chilében bizonyítottan polinéziai eredetű csirkecsontokat, addig a Húsvét-szigeteken amerikai édesburgonya és tökfélék nyomaira bukkantak a kutatók, ami azt bizonyítja, hogy különböző népcsoportok kontinenseken átívelő, kelet-nyugati kapcsolatokat létesítettek egymással.

A botocudók koponyáját vizsgáló Pena óvatosságra intette a polinéz elméletek támogató túlzott optimistákat, ugyanis a DNS-minták alig mutatnak a 15-20 000 éves leletektől elvárható mutációkat. A végleges következtetések levonásához alighanem hosszú és verejtékes tudományos munkára lesz szükség – mutatott rá Pena.

Tény, hogy az afrikai rabszolga-kereskedelem sötét éveiben egy 2000 fős polinéziai „szállítmány” érkezett Peruba, ám ők Brazíliáig nem jutottak el. Arról is vannak feljegyzések, hogy egy igen népes, 120 000 fős Madagaszkári rabszolgaközösséget telepítettek a botocudók közvetlen szomszédságába, amely magyarázatot jelenthetne bizonyos afrikai gének jelenlétére.    

Ironikus, hogy a rejtély lehetséges kulcsát szolgáltató botocudo népet a 19. században gyakorlatilag teljesen kiirtották a portugálok. 

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport