Блогът Web EKM Blog очаквайте скоро..

A LATIMO ÁLTAL TÁMOGATOTT SVÉD LEVÉLTÁRI KUTATÓMUNKA EREDMÉNYEI

on .

Készítette: TT

A LATIMO ösztöndíjával támogatott stockholmi kutatómunka (lásd: http://latimo.hu/index.php/139-a-latimo-osztondja-magyar-latin-amerikai-kapcsolatok-kutatasara-sved-leveltarban) február 17. és március 1. között valósult meg.

stockholm 1824368 480

A Stockholmban folytatott kutatómunka egy nagyobb, Magyarország és Latin-Amerika külkapcsolatait az 1950-es és 1960 években feltáró kutatás részét képezi. A térség és hazánk viszonyrendszere előzményének megértéséhez fontos figyelmet fordítani arra, hogy a második világháború során hogyan alakultak Magyarország kapcsolatai az egyes latin-amerikai országokkal. A térségből gyakorlatilag mindegyik ország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal, ezért a magyar érdekek képviseletét Svédország vette át Latin-Amerikában, így Brazíliában és azokban az országokban, ahova korábban a magyar argentin nagykövet Argentínán kívül még akkreditálva volt, azaz Chilében, Uruguayban és Paraguayban. Értelemszerűen azokban az országokban, ahol nagyobb létszámú magyar közösség élt.

map of the world 2241469 480

A kutató a svédországi tartózkodása során három, a kutatás szempontjából fontos levéltári egységet nézett át, az iratokat figyelmesen és egyenként tanulmányozta, elolvasta. Szerencsés körülmény, hogy az iratok nyelve elsősorban angol, spanyol, portugál és francia, ritkán magyar, és csak kisebb mértékben svéd volt, így a kutató jól boldogult velük, illetve másolatot készítet róluk, amelyek alapján a munkát itthon is folytatja.

Az átnézett levéltári egységek a következők voltak:

1. Beskickningen Rio de Janeiro, B-avdelningen, class F2b volumes 1-3, Ungerska intressen 1939-1952

2. Beskickningen Buenos Aires, B-avdelningen, class F2e volumes 1-4, Ungerska intressen 1941-1952

3. BeskickningenSantiago de Chile, B-avdelningen, class F2a volumes 1-5, Ungerska oc Japanskt skyddmaktsuphdrag 1943-1956

A kutató talált néhány olyan adatot, melyek a diplomáciatörténet szempontjából a magyar Latin-Amerika kutatás számára fontos információkat jelentenek. Az iratok jellegükből és évkörükből adódóan elsősorban az átmeneti periódusra, a második világháborút követő nagy politikai átrendeződés időszakára nyújtanak fontos információkat.

A tervek szerint a források egy része magyar fordításban is megjelenik majd.

levéltár

Full premium theme for CMS

Bookmaker Bet365.com Bonus The best odds.

Partnereink

HTCC logo final 201508 3 globslogo new
ashu logo15X   globoport